Produse

Diverse
Calivita

Despre suplimentele alimentare_Calivita

Stiai ca in tarile vestice, inainte de a se incepe o terapie medicamentoasa, medicii recomanda o cura cu suplimente naturale? La noi, se consuma chiar si de 20 de ori mai putine suplimente naturale pe cap de locuitor. Afla care sunt cele mai consumate la noi si de ce este bine sa apelam uneori la ele?

 In Romania, terapia complementara cu suplimente nutritive naturale se prescrie rar daca ne uitam la vecinii nostri in Ungaria unde se consuma de 8 ori mai multe suplimente pe cap de locuitor, in Polonia de 12 ori, iar in Germania de 20 de ori mai multe. De asemenea, in tarile din vest cu experienta mult mai mare in acest sens, medicii, inainte de a incepe o terapie medicamentoasa, recomanda pentru inceput cure cu acest tip de suplimente naturale.

Suplimentele alimentare nu sunt medicamente, ele sunt destinate in special imbunatatirii unor probleme de sanatate, pot fi folosite inaintea sau chiar in timpul tratamentelor medicamentoase, in perioade solicitante pentru organism, precum examenele. Suplimentele ajuta memoria, intaresc imunitatea organismului, aduc un surplus de vitamine si minerale, previn ateroscleroza si pietrele la rinichi, etc.

 Pulbere versus extract din planta

Este important ca suplimentele nutritive sa aiba un aport de substanta activa cat mai mare. Diferenta intre un produs pe baza de extract si unul pe baza de pulbere este radicala, incepand de la procesul de productie, extractul rezultand in urma unui intreg proces tehnologic – recoltarea materiei prime, depozitare, selectarea acelei parti a plantei care confera cele mai bune proprietati, macerarea acesteia, extractie, distilare, concetrare etc.

Exista studii care arata diferentele intre raspunsul terapeutic aparut la folosirea de suplimente pe baza de extracte si cele pe baza de pulbere, spre exemplu sunt compusi sub forma de extract in care doar 5 mg sunt echivalente cu 1000 mg sau chiar mai mult de pulbere.

"Foarte multi producatori macina planta si o pun in capsule. Insa, uita un lucru esential: cu cat suprafata de contact este mai mare, cu atat va fi mai putin eficient suplimentul respectiv. De aceea, un extract din pulberea de plante (in care trece numai substanta activa) rezulta in urma unui sir lung de procese farmacologice care trebuie respectate cu strictete", explica Profesorului Ovidiu Bojor, doctor farmacist si membru al Academiei de Stiinte Medicale.

 De ce trebuie sa apelam uneori la suplimentele naturale?

Cred ca explicatia Profesorului Ovidiu Bojor, doctor farmacist si membru al Academiei de Stiinte Medicale este cea mai logica si ne va determina sa ne gandim de doua ori mai mult la sanatatea noastra:

- respiram aer poluat;
- mancam nesanatos si dezechilibrat;
- capacitatea organismului de aparare impotriva factorilor de mediu este extrem de scazuta;
- am chimizat solul si l-am secatuit de substantele hranitoare.

Din aceste motive avem nevoie uneori sa luam suplimente naturale, insa nu orice supliment natural respecta regulile de buna practica in productia de medicamente (GMP = good manufacturing practice) si trebuie ales cu maxima atentie de la producatorii de incredere care detin studii clinice pentru produsul respectiv. "Preventia este pe locul 1 in preocuparile specialistilor din intreaga lume, luand in considerare faptul ca ea costa de 10 ori mai putin decat tratamentul pentru o anumita afectiune. Prin aportul acestor suplimente naturale putem sa prevenim diverse probleme de sanatate. Medicamentul alopat nu il taiem de pe lista, insa acesta poate fi administrat numai pentru o perioada scurta de timp", explica dr. Ovidiu Bojor.

In ceea ce priveste controlul suplimentelor alimentare, coordonatorul national pentru siguranta alimentului este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA). Ministerul Sanatatii participa la controalele produselor de acest tip alaturi de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Ministerul Agriculturii, in coordonarea ANSVSA. Controlul suplimentelor alimentare se face pe baza sesizarilor consumatorului cu privire la calitatea produselor achizitionate de catre acesta din unitati autorizate. La aceste sesizari, ANSVSA, Inspectia Sanitara de Stat, ANPC, si Ministerul Agriculturii efectueaza controale in care se recolteaza probe in vederea efectuarii analizelor si dispun masuri, conform legislatiei in vigoare, care pot duce pana la oprirea de la comercializare a produselor si retragerea lor de pe piata, sau sanctiuni contraventionale aplicate producatorului sau distribuitorului. "Subliniem faptul ca suplimentele alimentare pe baza de plante nu intra in categoria medicamente. Acestea din urma primesc autorizatie de punere pe piata din partea Agentiei Nationale a Medicamentului, in baza unor proceduri internationale clare", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. 

Ce suplimente naturale consuma romanii?

Potrivit informatiilor oferite de unii specialisti in domeniu, cele mai consumate suplimente sunt vitaminele si mineralele, urmate de cele care protejeaza si imbunatatesc functia hepatica .

 

Partial preluat de pe www.eva.ro

 

Revenire la prima pagina


Top site-uri Romanesti | Statistici web

Acest site este detinut, administrat si mentinut de Intreprinderea Individuala Nuta Viorel Gheorghe II, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai înainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

Nuta Viorel Gheorghe II, Calea Severinului nr 26, Craiova Romania CUI25466481/21.04.2009 F16/680/21.04.2009
Contact: Nuta Lavinia, cod membru CaliVita 040.2209243; Tel: 0728.857364; email: comanda@vitamine-naturiste.com
 
Menopausal Formula CaliVita
Mai devreme sau mai tarziu, in viata fiecarei femei intervine o perioada numita...
Noni sirop CaliVita
Noni de la Calivita, produs naturist cu multiple beneficii pentru sanatate si...
Rhodiolin CaliVita
Rhodiolin, produs naturist recomandat pentru combaterea stresului si cresterea...
Infant Formula CaliVita
 Infant Formula este un produs naturist cu multivitamine pentru copiii sub 6...
Melatonin CaliVita
Melatonina este o substanta naturala ce asigura un somn si odihna satisfacatoare,...