Produse

Diverse
Calivita

Vitamine - generalitati_Calivita

Vitaminele, sau aminele vietii, denumire propusa la inceputul secolului trecut de catre chimistul polonez Cazimir Funk, sunt absolut indispensabile pentru o viata echilibrata, normala. Ele intervin in numeroase reactii care asigura buna functionare a organismului, in fiecare etapa a vietii existand alte nevoi.

Vitaminele au efecte multiple, de fortifiere a organismului, au un rol important în procesele de crestere a organismului si con­tribuie la intarirea sistemului imunitar in lupta cu bolile si cu substanţele toxice.

In functie de solubilitate, vitaminele pot fi impartite in doua grupe mari,:

- vitamine solubile in apa (vitamine hidrosolubile)
- vitamine solubile in grasimi (vitamine liposolubile)

Vitaminele care raman in organism pentru o perioada scurta de timp, de la doua la patru zile, sunt denumite vitamine hidrosolubile. Vitaminele din complexul B si vitamina C apartin acestui grup. Utilizarea vitaminelor hidrosolubile incepe din clipa in care ele sunt absorbite prin intermediul sistemului digestiv. Astfel, acesti nutrienti trebuie luati in mod regulat. De vreme ce ei nu sunt pastrati, ci sunt eliminati rapid din organism, toxicitatea este practic necunoscuta.

Vitaminele liposolubile, pe de alta parte, raman in organism o perioada mai lunga de timp. Vitaminele A, D, E si K apartin acestui grup de vitamine. Desi aceste vitamine sunt pastrate in mod normal in tesutul gras (lipid), unele pot fi stocate si in unele organe, in special in ficat. De aceea, puteti avea probleme de toxicitate cu unele vitamine liposolubile, dar numai atunci cand luati doze foarte mari.

Organismul are nevoie de ambele grupe de vitamine, deoarece impreuna fortifica sistemul imunitar al organismului. in cazul unei alimentatii deficitare in vitamine, pot aparea simptomele unor boli: in cazuri mai usoare, hipovitaminoza, iar in cazurile mai grave, avitaminoza, cu manifestarile clinice specifice.

Deficitul uneia sau alteia dintre vitamine poate determina anumite stari de disconfort sau afectiuni, asa-numitele "boli carentiale". Primele semne ale carentei de vitamine in organism sunt: lipsa poftei de mancare, slabirea activitatii fizice si intelectuale, scaderea in greutate, stare de moleseala si inactivitate.

Dozele pe care le sugeram pentru suplimentele de vitamine si minerale sunt absolut sigure si au fost folosite in studiile clinice umane fara sa se puna in evidenta vreo toxicitate Prin accesarea link-urilor puteti gasi informatii detaliate referitoare la cele mai importante vitamine si oferta Calivita.

Cele mai importante vitamine sunt:

Vitamina A

Complexul vitaminic B, constituit din:

a) Vitamina B1 sau tiamina

b) Vitamina B2 sau riboflavina

c) Vitamina B3 sau vitamina PP, sau antipelagroasă, sau ami-donicotinică, sau nicotinamică

d) Vitamina B5 sau acidul pantotenic

e) Vitamina B6 sau piridoxină

f) Vitamina B8 sau vitamina H, sau biotină

g) Vitamina B9 sau acid folie

h) Vitamina B12 sau cianocobalamină

Vitamina C sau antiscorbutică, sau acid ascorbic

Vitamina D sau antirahitică

Vitamina E sau tocoferol


Scorbutul, o afectiune cauzata de deficienta vitaminei C, a fost descris deja la inceputul secolului al XV-lea, astfel incât poate fi considerat una dintre cele mai vechi afectiuni cunoscute.  A facut ravagii in timpul razboiului si foametei, in special in rândul navigatorilor. Era cunoscut chiar si de navigatorii vikingi, care pe baza simptomelor l-au denumit skyrbjur.
Deoarece populatia sasa de pe tarmurile nordice ale marii nu putea pronunta acest cuvânt, l-au denumit schrbock, ulterior fiind tradus in latina in scorbutus.

In mijlocul anilor 1700, când inca nu se stia nimic despre vitamine, un medic de pe o nava, J. Lind, a descoperit o relatie intre sângerarea gingiilor, caderea dintilor si vindecarea lenta a ranilor  (simptome tipice scorbutului)  si consumul de citrice. Totusi, inca multa vreme, scorbutul a fost considerat o boala contagioasa. Abia in anul 1912, in urma unor experimente pe porcii de mare, s-a putut dovedi ca scorbutul este intr-adevar o boala datorata lipsei unei vitamine, din cauza consumului insuficient de fructe si legume proaspete. Dupa ce s-a clarificat ca citricele si verdeturile contin cea mai mare cantitate din aceasta, la sugestia lui Dummond a fost denumita vitamina C (pe atunci, litera B era deja „ocupata” de o alta vitamina).

La sfârsitul anilor 1920, Szent-Györgyi Albert a gasit o substanta necunoscuta in glandele suprarenale pe care, dupa stabilirea compozitiei (C6H8O6) a denumit-o acid hexuronic (1928). A observat ca aceasta substanta se gaseste nu numai in glandele suprarenale, ci si in citrice, dar nu putea sa extraga cantitati suficiente pentru a o examina din punct de vedere chimic. Datorita unui complex de imprejurari extraodinare, a realizat ca ardeiul verde din Szeged contine cantitati mari din aceasta substanta.

Conform legendei, nu ii placea ardeiul si, când intr-o seara sotia i-a pus lânga mâncare si un ardei, in loc de cearta si discutii, ca un sot linistit, intr-o clipa de neatentie a sotiei, a ascuns ardeiul in buzunarul hainei sale. Dupa cina, a coborât in laborator si, dupa multe alte fructe si legume pe care experimentase pâna atunci fara succes, neavând nimic de pierdut, a scos ardeiul salvat la cina, si s-a apucat de treaba. Se pare ca in aceeasi seara, solutia se afla in mâinile sale. A stiut ca a gasit mina de aur pentru vitamina C. Dupa cantitatile infime extrase la inceput, acum era capabil sa produca dintr-o data mai multe kilograme. Din 10 litri de suc de ardei, putea sa obtina 6,5 gr de acid hexuronic.

Conform amintirilor lui  Szent-Györgyi Albert: „Câteva saptamâni mai tarziu, aveam in mainile mele mai mult de jumatate de kilogram de vitamina; pâna atunci aveam doar miligrame. Aceasta cantitate am impartit-o in intreaga lume, si astfel am aflat care este compozitia chimica exacta a vitaminei C. Consecinta este ca astazi se fabrica tone, fiind  sursa de baza pentru sanatatea omului”.

In zilele noastre, acidul ascorbic este utilizat nu atat pentru prevenirea deficientei de vitamina C, ci mai ales pentru efectul sau antioxidant si de protectie celulara.  

Acidul ascorbic este una dintre cele mai importante vitamine, stimulând numeroase reactii. Efectul sau antioxidant accelereaza regenerarea celulelor, anihilând radicalii liberi; este indispensabil pentru tesuturile conjunctive, pentru formarea colagenului. Are un rol important in respiratia celulara, creste in sânge nivelul  anticorpilor produsi de sistemul imunitar si astfel organismul poate lupta mai activ impotriva infectiilor si a bolilor, in general. Fortifica tesutul muscular, peretii vaselor capilare, ajuta vindecarea ranilor, absorbtia calciului si a fierului; este indispensabil pentru sanatatea dintilor, gingiilor si a oaselor. Activeaza numeroase enzime, participa la sinteza hormonilor din glandele suprarenale, ofera protectie impotriva stresului etc.

Este o substanta optic activa, dextrogira. Deseori se poate auzi ca nu exista nici o diferenta intre efectul acidului ascorbic natural si cel sintetic exercitat asupra organismului. Dar, aceasta nu este intru totul adevarat: dintre cei doi izomeri ai vitaminei C (acelasi numar de atomi, dar molecule cu structuri diferite), acidul L- ascorbic si D- ascorbic, doar tipul L- reprezinta forma bioactiva, adica doar acesta are efectul deplin al vitaminei. in timp ce in sursele naturale se gaseste doar aceasta forma, substantele preparate sintetic contin si acid D- ascorbic.

Acidul L-ascorbic poate fi gasit atât in plante, cât si in organismul animalelor. Unele plante au un continut de acid ascorbic deosebit de mare. De exemplu, 100 gr de macese contin aproximativ 400 mg;  bradul, 200mg; patrunjelul, 185mg; ardeiul verde, 125 mg si varza, 87mg.

Fiind o vitamina hidrosolubila, surplusul de acid ascorbic este eliminat in 4-6 ore prin urina. De aceea, este mai indicat sa se consume mai multe doze mici in timpul zilei, sau suplimente cu eliberare intarziata, la a caror fabricare se utilizeaza acid ascorbic natural.

Prezentare preluata partial din revista CaliNews

Revenire la prima pagina


Top site-uri Romanesti | Statistici web

Acest site este detinut, administrat si mentinut de Intreprinderea Individuala Nuta Viorel Gheorghe II, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai înainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

Nuta Viorel Gheorghe II, Calea Severinului nr 26, Craiova Romania CUI25466481/21.04.2009 F16/680/21.04.2009
Contact: Nuta Lavinia, cod membru CaliVita 040.2209243; Tel: 0728.857364; email: comanda@vitamine-naturiste.com
 
Menopausal Formula CaliVita
Mai devreme sau mai tarziu, in viata fiecarei femei intervine o perioada numita...
Noni sirop CaliVita
Noni de la Calivita, produs naturist cu multiple beneficii pentru sanatate si...
Rhodiolin CaliVita
Rhodiolin, produs naturist recomandat pentru combaterea stresului si cresterea...
Infant Formula CaliVita
 Infant Formula este un produs naturist cu multivitamine pentru copiii sub 6...
Melatonin CaliVita
Melatonina este o substanta naturala ce asigura un somn si odihna satisfacatoare,...